W-Z (fit)
Każde ciasto da się przygotować z lepszych składników i nie używając białego cukru. Wystarczy rozsądnie popodmieniać poszczególne składniki. Zdaję sobie sprawę, że nie dla każdego jest to równie proste, ale od czego jest internet? 😀 Obecnie naprawdę wiele osób przykłada wagę do tego, co je. Wystarczy tylko odrobina chęci 🙂
A teraz bez zbędnego marudzenia ostatni z obiecanych przepisów sylwestrowo – noworocznych, a mianowicie W-Z. Ciasto w zdrowszej wersji, ale pamiętajcie o tym, że zjedzenie całej blachy już nie będzie fit 😛
SKŁADNIKI (na biszkopt):
- 6 jaj
- 40g mąki ryżowej
- 40g mąki jaglanej
- 40g odżywki białkowej (u mnie migdał)
- 30g karobu (lub dobrego ciemnego kakao)
- 150g cukru kokosowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (celiko)
SKŁADNIKI (na masę):
- 40g odżywki białkowej
- 2 budynie waniliowe (zwykłe lub bgl)
- 800ml mleka kokosowego (np. Alpro)
- 30g cukru kokosowego
- 2 łyżeczki agru
SKŁADNIKI (na polewę):
- 4 łyżki cukru kokosowego
- 4 łyżki karobu (lub kakao)
- 4 łyżki oleju kokosowego
- 4 łyżki wody
PRZYRZĄDZENIE (biszkopt):
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę i stopniowo dodajemy żółtka i cukier kokosowy. Do powstałej masy wsypujemy pozostałe sypkie składniki i delikatnie mieszamy. Wylewamy masę na blachę (standardowa ok. 20x30cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku przez około 40 minut (sprawdzamy patyczkiem). Po upieczeniu wyciągamy i przekrajamy na 2 części.
PRZYRZĄDZENIE (masa):
600 ml mleka wlewamy do garnka i dosypujemy cukier kokosowy. W pozostałej części mleka rozpuszczamy budynie, odżywkę i agar. Kiedy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę i gotujemy tak, jak budyń.
PRZYRZĄDZENIE (polewa):
Wszystkie składniki umieszczamy w rondelku i gotujemy, aż do połączenia składników (czyli do zagotowania i jeszcze trochę, żeby polewa zaczęła gęstnieć).
PRZEŁOŻENIE CIASTA:
Na przekrojony biszkopt wykładamy lekko przestudzoną masę i przykrywamy. Wierzch polewamy polewą. Dodatkowo możemy udekorować ciasto np. wiórkami kokosowymi.
Smacznego!
Wartości odżywcze:
Całość: Kcal: 2884 B:112 T:90 W:426
W 1 kawałku (całość ma 24): Kcal:120 B:5 T:4 W:18