Desery

Leśny mech (fit)

Leśny mech <3

Leśny mech <3

Jeśli jest zielone to musi być zdrowe! 😀 Teoretycznie leśny mech nawet w oryginale powinien być zdrowy. Niestety tak nie jest, bo diabeł tkwi w szczegółach. W tym przypadku szczegółami są składniki, jakich użyjemy do pieczenia. Dlatego wszystkie moje słodkości nie zawierają białego cukru, wykluczam także gluten i laktozę. Teraz możecie przygotować to niezwykle efektowne ciasto bez obaw. Przygotowuje się je w rozsądnym czasie, a w smaku nie czuć szpinaku (to było moją największą obawą podczas jego pieczenia, ponieważ wypiek był głównie dziełem dla gości, więc musiał być dobry). Ale podobno smakował tak bardzo, że „nie czuć, że jest zdrowe” 😀

A więc do dzieła 🙂

Leśny mech

Leśny mech

SKŁADNIKI na ciasto:
  • 400g mrożonego szpinaku
  • 4 jaja
  • 150g cukru kokosowego
  • 30g odżywki białkowej (u mnie migdał)
  • aromat migdałowy / waniliowy
  • 100g oleju kokosowego
  • 375g mąki jaglanej / ryżowej (u mnie 200g jaglanej + 175g ryżowej)
  • łyżka proszku do pieczenia (u mnie bezglutenowy Celiko)
SKŁADNIKI na masę:
  • puszka mleczka kokosowego
  • 3 miarki galaretki kfd (jak używacie normalnej to będą 2 opakowania)
  • łyżka erytrytolu
  • + owoc granatu
Leśny mech

Leśny mech

WYKONANIE ciasto:

Szpinak rozmrażamy, odsączamy i dokładnie blendujemy. Białka ubijamy stopniowo dodając cukier kokosowy i żółtka. Dodajemy aromat, następnie szpinak, mąki z proszkiem, odżywkę i mieszamy delikatnie, na końcu dolewamy rozpuszczony i koniecznie ostudzony (!) olej kokosowy. Wykładamy masę na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę i pieczemy około 50 minut w 180 stopniach. Warto co jakiś czas sprawdzić ciasto patyczkiem, bo w zależności od tego, jak działa Wasz piekarnik, może piec się szybciej lub wolniej 🙂

WYKONANIE masa:

Galaretkę rozpuszczamy w 30ml wody i zostawiamy do ostygnięcia. Mleczko kokosowe (warto trzymać je wcześniej w lodówce) ubijamy mikserem z erytrytolem i wlewamy do niego tężejącą (!) galaretkę, chwilę ubijamy.

WYKONANIE ciasto:

Z ostygniętego ciasta odkrajamy wierzch i kruszymy. Wykładamy masę. Na masę wysypujemy pokruszone ciasto i ozdabiamy pestkami granata.

Mam nadzieję, że Wam posmakuje 🙂

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

Całość:

Kcal:3974 B:100 T:204 W:454

Jeden kawałek to około (dzieląc na 16):

Kcal:248 B:6 T:13 W:28

Leśny mech

Leśny mech