Desery

Fit sernik na zimno

Dawno nie było tu nowych przepisów, zwłaszcza na desery, dlatego dziś fit sernik na zimno! Robi się go dosłownie ekspresowo, ma niewiele kalorii i sporo białka. A to wszystko w 2 wersjach, a większość składników na pewno masz w lodówce. Już jakiś czas temu pokazywałam go na moim Instagramie (follow me), a w końcu obrobiłam zdjęcia, spisałam składniki i policzyłam makro i oto jest – gotowy przepis. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu.
Fit sernik na zimno
Fit sernik na zimno

Fit sernik na zimno opcja II

Dania Deser
Kuchnia zdrowa
Czas przygotowania 30 minutes
Całkowity czas przygotowania 5 hours
Porcje 12 kawałków
Kalorie 1862 kcal
Autor Ania 🙂

Składniki

CIASTO:

  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/2 szklanki mąki ryżowej
  • 1/3 szklanki erytrolu
  • 1 łyżka oleju kokosowego najlepiej nierafinowanego
  • 2 sztuka żółtko jaja
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego u mnie bez laktozy, jeśli ciasto się nie klei dodać 2 łyżkę

MASA:

  • 2 opakowania serek waniliowy Kvarg
  • 2 opakowania skyr waniliowy np. Fruvita
  • 250 g ser chudy klinek
  • wanilia
  • 33 g żelatyny rozrobiona w 1/2 szklanki wrzątku
  • 45 g erytrol

POZOSTAŁE:

  • 2 opakowania galaretka najlepiej bez cukru
  • 1 puszka brzoskwiń

Sposób przygotowania

CIASTO:

  1. Wszystkie składniki na ciasto zagnieć razem do uzyskania zwartej konsystencji.

  2. Piecz około 20 minut w 200 stopniach w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

  3. Pozostaw do ostudzenia.

MASA SEROWA:

  1. Żelatynę rozpuścić 1/2 szklanki wrzątku i pozostawić do ostygnięcia.

  2. Pozostałe składniki zblendować na gładką masę.

  3. Dodać ostygniętą żelatynę i blendować jeszcze przez chwilę.

CAŁOŚĆ:

  1. Przygotowujemy galaretkę wg przepisu na opakowaniu (warto dodać po 100 ml mniej wody, niż w przepisie na opakowaniu)

  2. Tortownicę wykładamy folą spożywczą.

  3. Układamy spód.

  4. Na zimny spód wylewamy trochę masy serowej i układamy brzoskwinie, zalewamy resztą masy.

  5. Wstawiamy do lodówki, a najlepiej do zamrażalnika, aby masa szybciej stężała.

  6. Kiedy przygotowana wcześniej galaretka ostygnie, a masa serowa stężeje, wylewamy tężejącą galaretkę na wierzch.

  7. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Uwagi

Wartości odżywcze dla całego ciasta (12 kawałków): 1862 kcal

B: 157 g T: 30 g W: 302 g

Wartości odżywcze na 1 kawałek: 155 kcal

B: 13 g T: 2,5 g W: 25

 

Fit sernik na zimno - Zdrowsza alternatywa dla zwykłego sernika na zimno!
Zdrowsza alternatywa dla zwykłego sernika na zimno!

Teraz pora na drugą wersję – różni się naprawdę niewiele od 1. Właściwie w cieście pojawiają się same żółtka, a nie jajko i odrobina mniej jogurtu (wg mnie ciasto w smaku i konsystencji właściwie się nie różni). Przynajmniej dla mnie różnica jest niewyczuwalna. Natomiast masa smakuje zupełnie inaczej, ponieważ smak pochodzi tutaj z serków, a dodatkowo rezygnujemy z dodawania odżywki białkowej. Jest to idealne rozwiązanie dla Ciebie jeśli nie używasz białka w proszku lub nie chcesz wykorzystywać go w wypiekach.

Fit sernik na zimno - Bez glutenu, cukru i laktozy ;)
Bez glutenu, cukru i laktozy 😉

Fit sernik na zimno opcja II

Dania Deser
Kuchnia zdrowa
Czas przygotowania 30 minutes
Całkowity czas przygotowania 5 hours
Porcje 12 kawałków
Kalorie 1862 kcal
Autor Ania 🙂

Składniki

CIASTO:

  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/2 szklanki mąki ryżowej
  • 1/3 szklanki erytrolu
  • 1 łyżka oleju kokosowego najlepiej nierafinowanego
  • 2 sztuka żółtko jaja
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego u mnie bez laktozy, jeśli ciasto się nie klei dodać 2 łyżkę

MASA:

  • 2 opakowania serek waniliowy Kvarg
  • 2 opakowania skyr waniliowy np. Fruvita
  • 250 g ser chudy klinek
  • wanilia
  • 33 g żelatyny rozrobiona w 1/2 szklanki wrzątku
  • 45 g erytrol

POZOSTAŁE:

  • 2 opakowania galaretka najlepiej bez cukru
  • 1 puszka brzoskwiń

Sposób przygotowania

CIASTO:

  1. Wszystkie składniki na ciasto zagnieć razem do uzyskania zwartej konsystencji.

  2. Piecz około 20 minut w 200 stopniach w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

  3. Pozostaw do ostudzenia.

MASA SEROWA:

  1. Żelatynę rozpuścić 1/2 szklanki wrzątku i pozostawić do ostygnięcia.

  2. Pozostałe składniki zblendować na gładką masę.

  3. Dodać ostygniętą żelatynę i blendować jeszcze przez chwilę.

CAŁOŚĆ:

  1. Przygotowujemy galaretkę wg przepisu na opakowaniu (warto dodać po 100 ml mniej wody, niż w przepisie na opakowaniu)

  2. Tortownicę wykładamy folą spożywczą.

  3. Układamy spód.

  4. Na zimny spód wylewamy trochę masy serowej i układamy brzoskwinie, zalewamy resztą masy.

  5. Wstawiamy do lodówki, a najlepiej do zamrażalnika, aby masa szybciej stężała.

  6. Kiedy przygotowana wcześniej galaretka ostygnie, a masa serowa stężeje, wylewamy tężejącą galaretkę na wierzch.

  7. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Uwagi

Wartości odżywcze dla całego ciasta (12 kawałków): 1862 kcal

B: 157 g T: 30 g W: 302 g

Wartości odżywcze na 1 kawałek: 155 kcal

B: 13 g T: 2,5 g W: 25

 

Fit sernik na zimno - W wersji z serkiem Kvarg i Skyr jest laktoza!
W wersji z serkiem Kvarg i Skyr jest laktoza!

Fit sernik na zimno w obu wersjach robi się tak samo szybko. Wg mnie oba smakują super. Gdyby nie czas oczekiwania na zastygnięcie masy, ciasto przygotowuje się praktycznie samo, a w dodatku ekspresowo. Więc jeśli szukacie pomysłu na deser, przy którego wykonaniu się nie napracujecie – trafiliście idealnie.

Fit sernik na zimno - Skusisz się na kawałek?
Skusisz się na kawałek?

Jeśli szukasz podobnego, równie prostego przepisu, na pewno spodoba Ci się mój przepis na Fit pianki kokosowe z owocami.

Do szybkiego usłyszenia! Teraz z racji oczekiwania na maluszka (to już zaraz!) mam troszkę dodatkowego czasu, więc mam nadzieję, że wpisy będą pojawiać się częściej.

Fit sernik na zimno - Smacznego!
Smacznego!