Fit sernik na zimno
Dawno nie było tu nowych przepisów, zwłaszcza na desery, dlatego dziś fit sernik na zimno! Robi się go dosłownie ekspresowo, ma niewiele kalorii i sporo białka. A to wszystko w 2 wersjach, a większość składników na pewno masz w lodówce. Już jakiś czas temu pokazywałam go na moim Instagramie (follow me), a w końcu obrobiłam zdjęcia, spisałam składniki i policzyłam makro i oto jest – gotowy przepis. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu.
Fit sernik na zimno opcja II
Składniki
CIASTO:
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 1/2 szklanki mąki ryżowej
- 1/3 szklanki erytrolu
- 1 łyżka oleju kokosowego najlepiej nierafinowanego
- 2 sztuka żółtko jaja
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka jogurtu naturalnego u mnie bez laktozy, jeśli ciasto się nie klei dodać 2 łyżkę
MASA:
- 2 opakowania serek waniliowy Kvarg
- 2 opakowania skyr waniliowy np. Fruvita
- 250 g ser chudy klinek
- wanilia
- 33 g żelatyny rozrobiona w 1/2 szklanki wrzątku
- 45 g erytrol
POZOSTAŁE:
- 2 opakowania galaretka najlepiej bez cukru
- 1 puszka brzoskwiń
Sposób przygotowania
CIASTO:
-
Wszystkie składniki na ciasto zagnieć razem do uzyskania zwartej konsystencji.
-
Piecz około 20 minut w 200 stopniach w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
-
Pozostaw do ostudzenia.
MASA SEROWA:
-
Żelatynę rozpuścić 1/2 szklanki wrzątku i pozostawić do ostygnięcia.
-
Pozostałe składniki zblendować na gładką masę.
-
Dodać ostygniętą żelatynę i blendować jeszcze przez chwilę.
CAŁOŚĆ:
-
Przygotowujemy galaretkę wg przepisu na opakowaniu (warto dodać po 100 ml mniej wody, niż w przepisie na opakowaniu)
-
Tortownicę wykładamy folą spożywczą.
-
Układamy spód.
-
Na zimny spód wylewamy trochę masy serowej i układamy brzoskwinie, zalewamy resztą masy.
-
Wstawiamy do lodówki, a najlepiej do zamrażalnika, aby masa szybciej stężała.
-
Kiedy przygotowana wcześniej galaretka ostygnie, a masa serowa stężeje, wylewamy tężejącą galaretkę na wierzch.
-
Wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Uwagi
Wartości odżywcze dla całego ciasta (12 kawałków): 1862 kcal
B: 157 g T: 30 g W: 302 g
Wartości odżywcze na 1 kawałek: 155 kcal
B: 13 g T: 2,5 g W: 25
Teraz pora na drugą wersję – różni się naprawdę niewiele od 1. Właściwie w cieście pojawiają się same żółtka, a nie jajko i odrobina mniej jogurtu (wg mnie ciasto w smaku i konsystencji właściwie się nie różni). Przynajmniej dla mnie różnica jest niewyczuwalna. Natomiast masa smakuje zupełnie inaczej, ponieważ smak pochodzi tutaj z serków, a dodatkowo rezygnujemy z dodawania odżywki białkowej. Jest to idealne rozwiązanie dla Ciebie jeśli nie używasz białka w proszku lub nie chcesz wykorzystywać go w wypiekach.
Fit sernik na zimno opcja II
Składniki
CIASTO:
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 1/2 szklanki mąki ryżowej
- 1/3 szklanki erytrolu
- 1 łyżka oleju kokosowego najlepiej nierafinowanego
- 2 sztuka żółtko jaja
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka jogurtu naturalnego u mnie bez laktozy, jeśli ciasto się nie klei dodać 2 łyżkę
MASA:
- 2 opakowania serek waniliowy Kvarg
- 2 opakowania skyr waniliowy np. Fruvita
- 250 g ser chudy klinek
- wanilia
- 33 g żelatyny rozrobiona w 1/2 szklanki wrzątku
- 45 g erytrol
POZOSTAŁE:
- 2 opakowania galaretka najlepiej bez cukru
- 1 puszka brzoskwiń
Sposób przygotowania
CIASTO:
-
Wszystkie składniki na ciasto zagnieć razem do uzyskania zwartej konsystencji.
-
Piecz około 20 minut w 200 stopniach w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
-
Pozostaw do ostudzenia.
MASA SEROWA:
-
Żelatynę rozpuścić 1/2 szklanki wrzątku i pozostawić do ostygnięcia.
-
Pozostałe składniki zblendować na gładką masę.
-
Dodać ostygniętą żelatynę i blendować jeszcze przez chwilę.
CAŁOŚĆ:
-
Przygotowujemy galaretkę wg przepisu na opakowaniu (warto dodać po 100 ml mniej wody, niż w przepisie na opakowaniu)
-
Tortownicę wykładamy folą spożywczą.
-
Układamy spód.
-
Na zimny spód wylewamy trochę masy serowej i układamy brzoskwinie, zalewamy resztą masy.
-
Wstawiamy do lodówki, a najlepiej do zamrażalnika, aby masa szybciej stężała.
-
Kiedy przygotowana wcześniej galaretka ostygnie, a masa serowa stężeje, wylewamy tężejącą galaretkę na wierzch.
-
Wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Uwagi
Wartości odżywcze dla całego ciasta (12 kawałków): 1862 kcal
B: 157 g T: 30 g W: 302 g
Wartości odżywcze na 1 kawałek: 155 kcal
B: 13 g T: 2,5 g W: 25
Fit sernik na zimno w obu wersjach robi się tak samo szybko. Wg mnie oba smakują super. Gdyby nie czas oczekiwania na zastygnięcie masy, ciasto przygotowuje się praktycznie samo, a w dodatku ekspresowo. Więc jeśli szukacie pomysłu na deser, przy którego wykonaniu się nie napracujecie – trafiliście idealnie.
Jeśli szukasz podobnego, równie prostego przepisu, na pewno spodoba Ci się mój przepis na Fit pianki kokosowe z owocami.
Do szybkiego usłyszenia! Teraz z racji oczekiwania na maluszka (to już zaraz!) mam troszkę dodatkowego czasu, więc mam nadzieję, że wpisy będą pojawiać się częściej.