Burgery z truskawkowo – borówkowym chutney
Jakiś czas temu dodałam na Instagramie zdjęcie z domowymi burgerami. Burgery z truskawkowo – borówkowym chutney spotkały się z tak pozytywnym odbiorem, że postanowiłam zamieścić tutaj przepis na ten banalny w wykonaniu obiad. Moje były w wersji bezglutenowej i bez laktozy, ale to głównie dodatki decydują, jakich składników tam nie będzie, a jakie się pojawią. Oczywiście im większa wyobraźnia, tym bardziej wyszukany obiad nam wyjdzie 😀
Najwięcej pytań było o domowy, truskawkowy chutney 😛 Sami za chwilę się zdziwicie, co tak naprawdę kryje się pod tą wyszukaną nazwą 🙂 Ów „sos” nadaje burgerom wyjątkowego charakteru i wspaniale komponuje się z dodatkami.
Do rzeczy 🙂
Burgery z truskawkowo - borówkowym chutney
Składniki
- 200 g mięsa wołowego
- 4 sztuki bułki bezglutenowe np. Schär
- 100 g truskawek
- 100 g borówek
- 1/2 sztuki czerwonej cebuli
- 1/2 sztuki papryki
- 1 sztuka ogórek kiszony
- 1 sztuka pomidor
- - przyprawy pieprz, sól, pietruszka, curry, kurkuma, papryka słodka, czosnek
- olej kokosowy do wysmarowania grilla
Sposób przygotowania
-
Mięso mielimy. Dodajemy przyprawy i dolewamy odrobinę wody (żeby się ładnie skleiło). Wyrabiamy ręką do momentu, aż będzie miało zwartą plastyczną konsystencję.
-
Z przygotowanego mięsa formujemy kotlety, spłaszczamy je dłonią.
-
Kotlety pieczemy w piekarniku, na grillu lub patelni - pełna dowolność. Warto posmarować jedynie powierzchnię np. olejem kokosowym, aby kotlety nie przywarły.
-
Warzywa kroimy w plasterki bądź słupki.
-
Borówki i truskawki myjemy, wrzucamy do garnka i dolewamy odrobinę wody. Gotujemy, aż owoce się rozpadną i wyparuje z nich większa część wody - powinny utworzyć dżemowatego gluta. To właśnie jest nasz sekretny chutney. Polecam nie dosładzać, bo lekko kwaskowaty posmak nadaje charakteru burgerom.
-
Przekrojone bułki podgrzewamy na grillu.
-
Bułki wypełniamy mięsem, dodatkami i sosem. Gotowe!
Prawda, że łatwe? Nie podaję tym razem makro, ponieważ będzie się ono różniło w zależności od dodatków jakich użyjecie, bułek itp. Można użyć dowolnych bułek, ulubionego mięsa, dodać majonez. Cokolwiek lubicie 🙂
Łatwy i szybki obiad w zdrowszej wersji.