Pianki z owocami
Lato – czas lenistwa, wylegiwania się na słoneczku i oczywiście pora roku obfitująca w świeże i pyszne owoce. Jest też czas na eksperymenty – stąd też pomysł na pianki z owocami.
Właśnie za wielość owoców i warzyw kocham tę porę roku (cóż upały nie są tym, co lubię najbardziej, zdecydowanie wolę niższe temperatury, typowo wiosenne). Wystarczy wejść do ogródka i obiad, śniadanie, czy kolację mamy gotową. Z racji, że uwielbiam tzw. owoce leśne i kokosa w każdej postaci, pokusiłam się o stworzenie delikatnych pianek. Pierwotnie przepis na pianki z owocami wykonywałam tylko truskawkami, ale kiedy się skończyły zaczęłam wykorzystywać pojawiające się później owoce i za każdym razem wychodzą pyszne.
W zależności, jakie makro chcecie uzyskać wystarczy użyć odpowiedniego mleczka kokosowego, wersja bardziej tłusta to zwykłe mleczko kokosowe, ale można użyć takiego w wersji light albo napoje typu Alpro (ryżowy, kokosowy, migdałowy), ale wtedy dodałabym na wszelki wypadek ok. 5g żelatyny więcej 🙂
Mam nadzieję, że przypadną Wam do gustu!
Jeśli prowadzicie instagrama i zdecydujecie się skorzystać z przepisu, śmiało oznaczajcie mnie na zdjęciach @betterlife.dba, chętnie pooglądam Wasze cuda <3
A teraz przepis (możecie go łatwo pobrać i wydrukować 🙂
Kokosowe pianki z owocami
Kcal: 380 B:35 T:30 W:15
Składniki
- 200 ml mleczka kokosowego
- 30 g izolatu białka
- 200 g truskawek / borówek / malin / jagód / jeżyn...
- 10 g żelatyny
Sposób przygotowania
-
Mleczko kokosowe ubijamy na sztywno.
-
W międzyczasie rozpuszczamy żelatynę w odrobinie wrzątku.
-
Do ubitego mleczka dodajemy odżywkę i ostudzoną żelatynę, chwilę ubijamy.
-
Dodajemy owoce, mieszamy i wylewamy do pojemnika wyłożonego folią spożywczą. Mrozimy ok. 1 godziny.