Ciastka z ziaren
Kiedy masz ochotę na coś słodkiego, np. ciastka, a nie masz pod ręką nic, co mógłbyś przekąsić bez wyrzutów sumienia, rozwijasz swoją kreatywność. U mnie w taki właśnie sposób powstają najlepsze przekąski 😀
Nie mówiąc już zupełnie o kombinowaniu w stylu „dorzucę trochę tego i tamtego, na pewno będzie dobrze” – moja mama nadal nie może wyjść z podziwu, że nie korzystam z żadnych książek kucharskich, czy gazet piekąc ciasta, torty, czy ciastka 🙂 No cóż, trochę w tym jej zasług, trochę babci. Będąc małą dziewczynką uwielbiałam przesiadywać na kuchennym stołku i przypatrywać się, jak babcia i mama gotują, pieką, przygotowują jedzenie. Wydaje mi się, że większość moich umiejętności wzięła się po prostu z obserwacji. 🙂
Nigdy nie zapomnę, jaka radość towarzyszyła mi, kiedy babcia pozwoliła mi upiec swoje pierwsze ciasto, a potem zrobić pączki. Jeszcze więcej szczęścia dało mi to, że ciasto drożdżowe, które jest dość trudnym materiałem – wyszło idealnie. Moje pierwsze w życiu pączki były idealnie wyrośnięte, mięciutkie, pyszne. Zniknęły w ciągu jednego dnia 🙂 Wtedy też babcia podzieliła się ze mną historią, jak niedługo po tym, jak wyszła za mąż, robiła swoje pierwsze pączki. Podobno można było nimi zabić człowieka 😀 Sami rozumiecie, że była z siebie dumna 😛
A teraz dość już tych wspominek, bo Was zanudzę 🙂
Zostawiam Wam przepis na te ciacha, które robi się dosłownie 5 minut, a potem do piekarnika. Mam nadzieję, ze przypadną Wam do gustu. A także nowy sposób dodawania przepisów. Teraz bez problemu możecie je od razu wydrukować i zachować w formie papierowej. Ja, mimo szacunku do postępu i elektroniki uwielbiam swój papierowy przepiśnik i nie zamieniałabym go na żaden e-book 😛 Częstujcie się!
Ciastka z ziarnami
W sztuce:
Kcal: 212 B:9 T:16 W:10
Składniki
- 100 g nasion dyni
- 100 g nasion słonecznika
- 30 g orzechów laskowych pociętych
- 40 g migdałów pociętych
- 50 g mąki kokosowej
- 3 sztuki jajka
- 60 g miodu
Sposób przygotowania
-
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy do powstania zbitej masy.
-
Formujemy kulki rozpłaszczamy na dość grube ciacha.
-
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
-
Pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach.