Na zdrowie – pij wodę!
Zbliża się lato, a wraz z nim upały. Człowiek zaczyna myśleć o wycieczkach nad jezioro, morze lub choćby wypadzie na basen, żeby schłodzić zmęczone gorącem ciało. Jednakże nie powinniśmy wówczas zapominać o odpowiednim nawodnieniu. Woda bowiem stanowi niezwykle ważny składnik naszego życia. Wszakże tylko dzięki niej funkcjonujemy, a na Ziemi rozwija się życie.
Woda nie tylko doskonale gasi pragnienie, jest także odpowiedzialna za wiele procesów, wśród których warto wymienić np.: nawilżenie skóry, regulację temperatury ciała, ochronę narządów, transport składników odżywczych, czy usuwanie toksyn.
Najlepsza oczywiście jest czysta woda. Kawę, alkohol, słodzone napoje, czy inne napoje energetyczne powinniśmy zdecydowanie wykluczyć z naszej diety.
Zwykła woda nie musi być jednak nudna i niesmaczna! Wystarczy kilka prostych dodatków, aby urozmaicić jej smak.
Kostki lodu z dodatkami.
W foremce oprócz wody umieść np.:
- kawałki owoców lub całe mniejsze owoce (truskawki, maliny, porzeczki, cytryna, limonka…)
Lub spróbuj tych ciekawych duetów:
- mięta i porzeczki
- melisa i truskawki
- melisa cytrynowa i truskawki
- rozmaryn i grejpfrut
- szałwia i jeżyny
- ogórek i cytryna
Możesz użyć także foremek o dowolnym kształcie 🙂
Jeśli masz ochotę na coś ciepłego, a znudziły Ci się herbaty możesz wykorzystać mój faworyt:
Napój imbirowy:
- w kawałek imbiru (ok. 1 cm) wbijamy goździki i wrzucamy do szklanki
- dodajemy plaster cytryny lub łyżeczkę wyciśniętego soku z cytryny
- dosładzamy erytrytolem (ewentualnie innym słodzikiem lub miodem naturalnym)
- dodajemy szczyptę cynamonu
- zalewamy gorącą (nie wrzącą) wodą i mieszamy. Gotowe!
Powinniśmy dziennie wypijać ok. 2l samej czystej wody (nie wliczamy tu np. kawy, słodzonych napoi…). Tutaj [klik] możesz sprawdzić, ile powinno wynosić Twoje indywidualne zapotrzebowanie na wodę.
Wodę pijemy małymi łykami, nie na raz. Pijąc łyczkami zapewniamy organizmowi najlepsze nawodnienie. Co 2-3 dni warto wybrać wodę wysoko zmineralizowaną, np. Muszynę.
Najlepiej zachować pół godzinne odstępy między piciem, a spożywaniem posiłków, a już na pewno unikać popijania w trakcie jedzenia.
To z czego pijemy również ma znaczenie. Zazwyczaj kupujemy wodę w butelkach plastikowych, które zawierają szkodliwe substancje. Dlatego warto zainwestować w dzbanek i tam przelewać wodę. Jeśli dbamy o estetykę – można do środka wrzucić kostki lodu z ziołami, owocami lub plasterki cytryn, limonki… Możliwości są tysiące 🙂
Dobre nawodnienie, a także uzupełnienie elektrolitów zapewni nam pita od czasu do czasu woda kokosowa.
W przypadku niedoczynności tarczycy (z którą sama się zmagam) ważne jest odpowiednie zakwaszenie żołądka – dzięki temu lepiej poradzi sobie on z trawieniem dostarczonego białka. W tym celu 10-15 minut przed posiłkiem powinniśmy wypijać pół szklanki wody z sokiem z cytryny (Uwaga! – nie popijamy taką wodą leków).
Mam nadzieję, że ten przydługi wpis będzie dla Was cennym źródłem informacji.
Ania