Dyniowe ciasto z jabłkami i kokosową pianką :)
Jesień rządzi się swoimi prawami. W kuchni także. U mnie o tej porze roku króluje dynia 🙂 Nie mogłam się doczekać sezonu. A teraz pojawia się u mnie wszędzie, na każdy możliwy sposób, w wytrawnych gulaszach, na słodko, w ciastach, omletach. Dzisiaj akurat wpadłam na pomysł stworzenia ciasta z dynią. Komponując przepis miałam trochę inną koncepcję, jak powinno wyglądać, ale wyszło trochę inaczej. Co nie znaczy, że gorzej. Nieskromnie przyznam się, że jest idalnie pyszne, a do tego zdrowe. Czego można chcieć więcej? 🙂
Składniki na spód:
- 4 jaja
- 250g dyni
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50g mąki kokosowej
- 50g mąki kasztanowej
- 50g odżywki białkowej (u mnie Cookies od TrecNutrition)
- miąższ z 1 laski waniliii
Składniki na masę jabłkową:
- 4 duże jabłka
- 4 miarki galaretki dietetycznej od KFD (można zastąpić opakowaniem zwykłej galaretki)
Składniki na kokosową piankę:
- puszka mleka kokosowego (tylko stała część)
- 1 łyżka ksylitolu (lub bez)
- 2 łyżeczki żelatyny lub agaru
Dodatkowo:
- tortownica
- folia aluminiowa lub papier do pieczenia
- olej kokosowy do wysmarowania foremki
Przyrządzenie ciasta:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę i stopniowo dodajemy żółtka. Do powstałej masy jajecznej dodajemy mąki, cynamon, wanilię, proszek do pieczenia, odżywkę białkową. Mieszamy i dodajemy dynię, a na samym końcu rozpuszczony olej kokosowy. Wykładamy masę do tortownicy i pieczemy ok. 50 min. w 170 stopniach (przez pierwsze 30 minut tylko od spodu, potem można ustawić na góra – dół).
Masa jabłkowa:
Jabłka obieramy i kroimy w drobne kawałki lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dolewamy odrobinę wody i gotujemy do rozpadnięcia się jabłek (tak jak robi się dżem), dodajemy w między czasie cynamonu. Na koniec, kiedy jabłka się rozpadną dodajemy galaretkę i mieszamy. Wykładamy na przestudzony spód dyniowy. Pozostawiamy do stężenia.
Pianka kokosowa:
Mleczko kokosowe należy schłodzić w lodówce, najlepiej przez noc. Otwieramy puszkę i wybieramy tylko stałą część. Ubijamy mikserem prze około 5 minut, następnie dolewamy rozrobioną we wrzątku i ostudzoną żelatynę. Ubijamy mikserem jeszcze przez chwilę, po czym wykładamy masę na zimną już masę jabłkową i ponownie czekamy do zastygnięcia masy. Najlepiej zostawić je na noc i jeść na drugi dzień 🙂
Dajcie znać, czy Wam smakowało 🙂 <3
A w poprzednim wpisie KLIK znajdziecie przepis na puszyste pancakes z dynią <3