Desery

Dyniowe ciasto z jabłkami i kokosową pianką :)

Jesień rządzi się swoimi prawami. W kuchni także. U mnie o tej porze roku króluje dynia 🙂 Nie mogłam się doczekać sezonu. A teraz pojawia się u mnie wszędzie, na każdy możliwy sposób, w wytrawnych gulaszach, na słodko, w ciastach, omletach. Dzisiaj akurat wpadłam na pomysł stworzenia ciasta z dynią. Komponując przepis miałam trochę inną koncepcję, jak powinno wyglądać, ale wyszło trochę inaczej. Co nie znaczy, że gorzej. Nieskromnie przyznam się, że jest idalnie pyszne, a do tego zdrowe. Czego można chcieć więcej? 🙂

img_4038

Składniki na spód:
  • 4 jaja
  • 250g dyni
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50g mąki kokosowej
  • 50g mąki kasztanowej
  • 50g odżywki białkowej (u mnie Cookies od TrecNutrition)
  • miąższ z 1 laski waniliii
Składniki na masę jabłkową:
  • 4 duże jabłka
  • 4 miarki galaretki dietetycznej od KFD (można zastąpić opakowaniem zwykłej galaretki)
Składniki na kokosową piankę:
  • puszka mleka kokosowego (tylko stała część)
  • 1 łyżka ksylitolu (lub bez)
  • 2 łyżeczki żelatyny lub agaru
Dodatkowo:
  • tortownica
  • folia aluminiowa lub papier do pieczenia
  • olej kokosowy do wysmarowania foremki
Przyrządzenie ciasta:

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę i stopniowo dodajemy żółtka. Do powstałej masy jajecznej dodajemy mąki, cynamon, wanilię, proszek do pieczenia, odżywkę białkową. Mieszamy i dodajemy dynię, a na samym końcu rozpuszczony olej kokosowy. Wykładamy masę do tortownicy i pieczemy ok. 50 min. w 170 stopniach (przez pierwsze 30 minut tylko od spodu, potem można ustawić na góra – dół).

Masa jabłkowa:

Jabłka obieramy i kroimy w drobne kawałki lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dolewamy odrobinę wody i gotujemy do rozpadnięcia się jabłek (tak jak robi się dżem), dodajemy w między czasie cynamonu. Na koniec, kiedy jabłka się rozpadną dodajemy galaretkę i mieszamy. Wykładamy na przestudzony spód dyniowy. Pozostawiamy do stężenia.

Pianka kokosowa:

Mleczko kokosowe należy schłodzić w lodówce, najlepiej przez noc. Otwieramy puszkę i wybieramy tylko stałą część. Ubijamy mikserem prze około 5 minut, następnie dolewamy rozrobioną we wrzątku i ostudzoną żelatynę. Ubijamy mikserem jeszcze przez chwilę, po czym wykładamy masę na zimną już masę jabłkową i ponownie czekamy do zastygnięcia masy. Najlepiej zostawić je na noc i jeść na drugi dzień 🙂

Dajcie znać, czy Wam smakowało 🙂 <3

A w poprzednim wpisie KLIK znajdziecie przepis na puszyste pancakes z dynią <3

img_4030img_4031