Go Back
Wydrukuj przepis

Fit sernik na zimno opcja II

Dania Deser
Kuchnia zdrowa
Czas przygotowania 30 minutes
Całkowity czas przygotowania 5 hours
Porcje 12 kawałków
Kalorie 1862 kcal
Autor Ania :)

Składniki

CIASTO:

  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/2 szklanki mąki ryżowej
  • 1/3 szklanki erytrolu
  • 1 łyżka oleju kokosowego najlepiej nierafinowanego
  • 2 sztuka żółtko jaja
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego u mnie bez laktozy, jeśli ciasto się nie klei dodać 2 łyżkę

MASA:

  • 2 opakowania serek waniliowy Kvarg
  • 2 opakowania skyr waniliowy np. Fruvita
  • 250 g ser chudy klinek
  • wanilia
  • 33 g żelatyny rozrobiona w 1/2 szklanki wrzątku
  • 45 g erytrol

POZOSTAŁE:

  • 2 opakowania galaretka najlepiej bez cukru
  • 1 puszka brzoskwiń

Sposób przygotowania

CIASTO:

  1. Wszystkie składniki na ciasto zagnieć razem do uzyskania zwartej konsystencji.

  2. Piecz około 20 minut w 200 stopniach w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

  3. Pozostaw do ostudzenia.

MASA SEROWA:

  1. Żelatynę rozpuścić 1/2 szklanki wrzątku i pozostawić do ostygnięcia.

  2. Pozostałe składniki zblendować na gładką masę.

  3. Dodać ostygniętą żelatynę i blendować jeszcze przez chwilę.

CAŁOŚĆ:

  1. Przygotowujemy galaretkę wg przepisu na opakowaniu (warto dodać po 100 ml mniej wody, niż w przepisie na opakowaniu)

  2. Tortownicę wykładamy folą spożywczą.

  3. Układamy spód.

  4. Na zimny spód wylewamy trochę masy serowej i układamy brzoskwinie, zalewamy resztą masy.

  5. Wstawiamy do lodówki, a najlepiej do zamrażalnika, aby masa szybciej stężała.

  6. Kiedy przygotowana wcześniej galaretka ostygnie, a masa serowa stężeje, wylewamy tężejącą galaretkę na wierzch.

  7. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Uwagi

Wartości odżywcze dla całego ciasta (12 kawałków): 1862 kcal

B: 157 g T: 30 g W: 302 g

Wartości odżywcze na 1 kawałek: 155 kcal

B: 13 g T: 2,5 g W: 25